WWW.ROOKTONNEN.NL

ROOKOVENS, ROOKTONNEN EN TIPS 
VOOR THUISROKERS

 
 

Paling roken
[Start] [ Voeg toe aan Favorieten ] [ inhoud] [ Rookton huren] [ zoeken ].Links

Onze rookovens

 


NIRO 
50 x 40 en 125 cm hoog met deur van 45 x 80 cm
.

De Rookoven NIRO 50 x 40 x 125 pro met deur is een rookoven van 50 x 40 cm en 125 cm hoog, gemaakt van maar liefs 1 mm dik verzinkte plaat, daarom is deze rookoven haast onverslijtbaar en daarom kunnen wij ook twee jaar garantie geven tegen materiaal fouten.
De Rookoven NIRO 60 x 40 x 125 pro met deur is een rookoven van 60 x 40 cm en 125 cm hoog, gemaakt van maar liefs 1 mm dik verzinkte plaat, daarom is deze rookoven haast onverslijtbaar en daarom kunnen wij ook twee jaar garantie geven tegen materiaal fouten.NIRO
30 x 30 x 125 PRO

De Rookoven NIRO 30 x 30 x 125 pro is een rookoven van 30 x 30 cm en 125 cm hoog, gemaakt van maar liefs 1 mm dik verzinkte plaat, daarom is deze rookoven haast onverslijtbaar en daarom kunnen wij ook twee jaar garantie geven tegen materiaal fouten.

NIRO 400 PRO
De Rookoven NIRO 400 pro is een rookoven van 40 x 40 cm en 125 cm hoog, gemaakt van maar liefs 1 mm dik verzinkte plaat, daarom is deze rookoven haast onverslijtbaar en daarom kunnen wij ook twee jaar garantie geven tegen materiaal fouten.Alle rookovens
Rookton van 40 x 40 groot:    Deze Rookoven van 40 x 40 cm 100 cm hoog is gemaakt van maar liefs 1mm dik verzinkte plaat, daarom is deze rookoven haast onverslijtbaar en daarom kunnen wij ook twee jaar garantie geven tegen materiaal fouten.


Koud rookunits

Koud roken van vis en vlees zoals zalm in een bestaande rookton is met de losse NIRO koudrook unit mogelijk. Deze losse koudrookunit past op elke NIRO rookton.
Dit is geen rookton meer: maar een complete rookoven die niet onder doet voor proffesionele rooktonnen.                    Dit is ons topmodel: de NIRO 40 x 125 cm hoog met koudrook unit die u ook los kunt bestellen om te gebruiken op reeds bestaande rooktonnen

 

 

Rook jij Rook ik
zelf vis roken met Rook jij Rook ik Niet iedereen weet dat het roken van vis één van de oudste manieren is om vis te conserveren. 
5e druk Volledig in kleur

 

 

Thermometer Met een speciale Thermometer is het aflezen van de temperatuur een koud kunstje.

 

eXTReMe Tracker

 

 

 

Het roken van zelf gevangen of gekochte paling

Zelf gevangen of gekochte paling roken maakt voor de manier van bereiding geen verschil.

Paling roken vraagt zorg en is zeker geen haastklus.
Het is belangrijk om zelf gevangen paling goed te laten schoonzwemmen 

 klik hier voor een voorbeeld van een schoonzwembak 
Klik hier voor ons gerookte paling fotoboek


Voorbereidingen:
Het doden van levende paling en het ontslijmen van diepvries paling.
Levende paling is een lastige vis om te doden.
De meeste vissoorten zijn direct dood door een tik met een hard voorwerp op de kop te geven, maar dit is iets wat bij paling absoluut niet zal werken.
Persoonlijk geef ik de voorkeur om paling te doden door deze in een emmer met een grote hoeveelheid zout zichzelf te laten doodkruipen. binnen een uurtje zullen de palingen dood zijn en ook de slijmlaag zal dan grotendeels verwijderd zijn.

Schoonmaken:
Paling heeft een dikke slijmlaag die verwijderd dient te worden voordat de paling in het pekelbad kan om de juiste smaak te krijgen.
Als we de slijmlaag hebben verwijderd gaan we de paling schoonmaken. Met een  scherp mesje snijden we de keel van de paling net voor de borstvinnen open en maken dan een lange snede van de kop richting de staart tot net voorbij de anus. 
Na het opensnijden begin je met het verwijderen van de nier net achter de anus, deze ziet er uit als een grote bloedprop. Als je deze verwijderd kan je in een beweging de ingewanden van staart richting kop verwijderen.

Wassen:
Nadat we de paling hebben schoongemaakt gaan we verder met het wassen van de paling, zorg er voor dat alle bloedresten goed worden uitgespoeld en dat ook de graat zichtbaar vrij is van eventuele  bloedresten

Pekelen of Zouten:
Nu de paling helemaal schoon is kan de paling gepekeld worden.
het onderstaande schema is als leidraad bedoeld en kunt u naar smaak aanpassen
.


Voor paling met gewoon keukenzout voor het pekelbad

  zout zout zout
Dikte van de vis  50 gr.  Per liter 75 gr Per liter 100 gr per Liter
tot 3 cm
3 - 4 cm
4 - 5 cm
8 uur
9 uur
10 uur
4 uur
4,5 uur 
5 uur
2 uur
2,5 uur
3 uur

Dikkere paling gewoon wat langer in de pekel laten 

Rijgen en drogen:
Na het pekelen van de paling gaan we de paling aan de rookpennen rijgen en kunnen deze even drogen.
Bij het rijgen aan de pennen is het van belang dat de pen twee maal door het vel gestoken wordt maar dat de graat heel blijft.
Gebeurt het rijgen van de paling niet goed zou het mogelijk kunnen zijn dat de paling tijdens het roken van de pen valt en heb je gecremeerde in plaats van gerookte paling.

Ook het drogen van de paling is belangrijk omdat paling roken met een huid die nog nat is een lelijk en slecht resultaat oplevert en het vel zal na het roken van de paling makkelijk kunnen schuren en je zal het snel kapot trekken tijdens het villen van de paling
.

Het drogen gebeurt bij voorkeur op plek uit de zon in een droogkast.
 (is eenvoudig zelf te maken zie voorbeeld hieronder)

Droogkast voor het drogen van paling voordat er gerookt kan worden. Het drogen gebeurt bij voorkeur op plek uit de zon.

Bij voorkeur de paling in de wind laten drogen omdat dit sneller gaat , zorg wel dat er geen vliegen bij de paling kunnen komen, de paling laten drogen totdat de huid als perkament aanvoelt.  

Nu gaan we roken:
Men vult de vuurla eerst met wat dunne blokjes hout en stapelt daarop met wat tussenruimte iets dikkere blokjes. Maak de la niet geheel vol!  en steek het geheel aan.
Met een beetje spelen met de deur en de deksel regelt men de zuurstoftoevoer.
De aan de pennen geregen vis kunt u nu in de rookoven hangen. Zorg er wel voor dat de vissen elkaar niet raken en dat ze goed op pen of haak zitten.

Nu gaat u de vis in de oven een beetje nadrogen een minuut of 10 met dichte luchttoevoer en zonder jute lap (dus bij een lage temp. de vis iets opdrogen).
Nu gaat u de vis garen.
Een oventemperatuur van 80-100 graden Celsius is ideaal.
Meestal is een minuut of 10 voldoende.
Loopt de temperatuur door tot boven de 95 graden, temper dan het vuur door de luchtgaten dicht te doen.

Als u denkt dat de vis gaar is,dit kunt u controleren door te kijken of een vis makkelijk loslaat Is dit het geval  doet u de luchtgaten van de oven dicht en bedekt het vuur met iets nat gemaakte rookmot.  zo ontstaat er rook en begint het echte rookproces
en de temperatuur mag zakken tot zo'n 70 graden. Zou men hoger gaan dan druipt het vet uit de vissen en dat betekent smaakverlies.
Het is beter wat langer te roken bij een lagere temperatuur dan kort bij een te hoge temperatuur. Afhankelijk van de soort en dikte van de te roken vis, alsmede de buitentemperatuur, duurt het totale gaar + rookproces zo'n 45 tot 75 minuten.
Haal de gerookte vis voorzichtig uit de oven en wikkel ze in een oude krant om ze nog 15 minuten te laten "nagaren". Dat komt de smaak zondermeer ten goede en daar gaat het tenslotte om.
Waarschuwing: neem dan wel het goede hout voor uw  rooksessies. Eikenhout, beukenhout en elzenhout zijn prima. 
Gebruik echter nooit naaldhout of geďmpregneerde houtsoorten, die kunnen ongezond zijn en geven de vis een slechte smaak.

Reinig tenslotte de pennen en haken in een afwassopje want restanten
gerookte vis aan de pennen trekken vliegen en schimmels aan.

Onze aanraders !!

Gerookte lekkernijen uit eigen keuken. Ontdek hoe makkelijk zelf roken eigenlijk is en proef het enorme verschil met kant-en-klaar gerookte producten. Rook jij Rook ik Alles over het roken van warm en koud roken van vis en het roken van vlees kunt u lezen in het boek . Viskeuken : Boek voor de panvisser met veel tips van de chef, en mooie recepten maar ook hoe je de vis moet schoonmaken en bewaren.
 

Heeft u zelf een mooi rookrecept mail deze naar 

rookrecepten@rooktonnen.nl


 

Gerookte lekkernijen
Gerookte lekkernijen leert u de techniek van het roken en welke mogelijkheden er allemaal zijn om te variëren.
Rooktips

Het breien van netwerk
repareer zelf uw netten en fuiken met het breien van netwerk
Gratis boetnaald

Rooktonnen ads
Visvakantie 
aan de Regge
Overheempark ‘t Mölke in Zuna. Langs de camping stroomt het riviertje de Regge. Een paradijs voor sportvissers. Kinderen kunnen zich op het water uitleven met een meegebrachte rubberboot. En wat te denken van een unieke boottocht in een elektrisch aangedreven salonboot, de Ems Reggestroom, geschikt voor tochten met circa 25 personen.
Visvakantie in Overijssel

adverteren op 
deze site ?

Viskeuken
In dit boek o.a. de volgende onderwerpen:vis gezond en lekker, marinades voor de fijnproevers, bakken en stoven van vis, alles over bijgerechten en drank, het schoonmaken en fileren, en een keur aan heerlijke visrecepten.
Voor de panvisser

Peuren doe je zo
Alles over het peuren op paling in Peuren doe je zo
Met gratis peurset

Vragen ?
Vragen over www.rooktonnen.nl ? mail de webmaster.
mail de webmaster


NIRO Rookovens: Daar is over nagedacht.               Al onze rookovens zijn te bewonderen op www.rooktonnen.nl
Voor vragen of bezichtigen ?   
klik om een e-mail te sturen 
of bel met  
057- 0523879 of  06-11462129 
( na 18.00 uur)

 

 

 


Advertenties