Gevulde Forel
Nodig voor 4 personen.
4 kleine forellen ± 300 gram
Rookzout*
peper
een zakje soepgroente
1 Citroen
Bereiding:
Wrijf ze in met het rookzout en een beetje
peper,
vul de buikholte met de soepgroente en schijfjes citroen.
Leg de Forellen
plat op een rek in de rookton
het roken zelf
Men vult de vuurla eerst met wat dunne blokjes
hout en stapelt daarop met wat tussenruimte iets dikkere blokjes. Maak de la niet geheel vol!
en steek het geheel aan.
Met een beetje spelen met de deur en de deksel regelt men de zuurstoftoevoer.
De aan de pennen geregen vis kunt u nu in de rookoven hangen. Zorg er wel voor dat
de vissen elkaar niet raken en dat ze goed op pen of haak zitten.
Nu gaat u de vis in de oven een beetje nadrogen een
minuut of 10 met dichte luchttoevoer en zonder jute lap (dus bij een lage temp.
de vis iets opdrogen).
Nu gaat u de vis garen.
Een oventemperatuur van 80-90 graden Celsius is ideaal.
Meestal is een minuut of 10 voldoende.
Loopt de temperatuur door tot boven de 95 graden, temper dan het vuur door de
luchtgaten dicht te doen.
Als u denkt dat de vis gaar is,dit kunt u
controleren door te kijken of een vis makkelijk loslaat Is dit het geval doet u de
luchtgaten van de oven dicht en bedekt het vuur met iets nat gemaakte
rookmot. zo ontstaat er rook en begint het echte
rookproces
en de temperatuur mag zakken tot zo'n 50 graden. Zou men hoger gaan dan druipt
het vet uit de vissen en dat betekent smaakverlies.
Het is beter wat langer te roken bij een lagere temperatuur dan kort bij een te
hoge temperatuur. Afhankelijk van de soort en dikte van de te roken vis, alsmede
de buitentemperatuur, duurt het totale gaar + rookproces zo'n 40 tot 70 minuten.
* Rookzout
verkrijgbaar in de speciaalzaak.
Het zout smaakt naar de rook van een bepaalde houtsoort en heeft dezelfde graad
van zoutheid als zeezout.
Onze aanraders !!
Heeft u zelf
een mooi rookrecept mail deze naar
rookrecepten@rooktonnen.nl
|