Pekel het gewenste aantal forellen (gewicht 0,3 - 1,0 kg per
stuk ) in met een mengsel van 10% zout en 2% suiker. Geef de vis een grondige
wasbeurt na het pekelbad dat niet meer dan 10 tot 12 uur mag duren.
De vis is nu klaar om gerookt te worden.
Voor het rookproces kun je gebruik maken van een NIRO rookoven, een vat of een
zelfgemaakte constructie. Om rook te produceren, gebruikten de 'oude rokers' in
Trysil het zaagmeel van de waterwilg. Op het einde van het rookproces voegden ze
gewoonlijk een paar takken jeneverbes toe om de vis een pikante smaak te geven
(de ouderen wisten blijkbaar wat lekkern is ). Nadat de forel ongeveer 45
minuten gerookt werd (ga na of de graten gemakkelijk van het vlees komen) is hij
klaar om te worden opgediend.
Bij de vis serveer je gekookte aardappelen, groenten, een slaatje,
witbrood,…..
Een volle, witte droge wijn kan zeker geen kwaad.