Warm gerookte Zalm
( met mosterd dillesaus )
Ingredienten:
500 à 800 gram zalmfilet ( met vel )
Voor de pekel:
225 gram grof zeezout
50 gram gele of bruine basterdsuiker
dille , schil van citroen en witte peperkorrels ( gekneusde )
Voorbereiding:
Zalm moet eerst gepekeld worden voordat er gerookt kan worden.
Meng het zeezout met de basterdsuiker, dille, gekneusde witte peperkorrels en de
schillen van de citroen. Wrijf de zalmfilets met dit mengsel goed in en leg ze,
afgedekt met plasticfolie, 40 minuten in de koelkast. Spoel de vis daarna goed
af onder koud stromend water, dep de vis droog en laat nog twee uur goed
nadrogen.
Bereiding:
Bereid je rookapparaat voor: Leg op de
bodem een velletje aluminiumfolie en strooi daarop 1 volle eetlepel houtmot. Zet
daarop de lekschaal, ook bedekt met aluminiumfolie (dit vergemakkelijkt het
schoonmaken). Zet daarop het rooster, ingevet met wat olie. Leg daarop de zalm,
met de mooie kant naar boven. Sluit goed af. Zet het oventje op de brander of op
een gaspit die niet te hoog staat.
De zalm heeft een half uur tot drie kwartier nodig om gaar te worden,
afhankelijk van de dikte van de filets. Open als de vis klaar is het oventje
onder de werkende afzuigkap of buiten, i.v.m. de rook.
serveren:
Dien de zalmfilets warm op, met
onderstaande saus of met een vinaigrette. Het kan zowel een voorgerecht als een
hoofdgerecht zijn.
Mosterd - dillesaus
2 eetlepels mosterd
2 eetlepels suiker
2 eetlepels witte natuurazijn
1 deciliter zonnebloemolie (of andere neutrale olie)
1 deciliter zure room
1 bos fijngehakt dille groen
witte peper uit de molen
zout naar smaak
Bereiding: Doe
mosterd, suiker, room en azijn in de blender en meng kort. Giet dan de olie er
in een dun straaltje bij, terwijl de blender draait. Doe de saus in een kom,
roer de dille erdoor, en maak op smaak af met peper en zout. Zet tot gebruik in
de koelkast.
Bron:
http://www.coquinaria.nl/
september 2005
Heeft u zelf
een mooi rookrecept mail deze naar
rookrecepten@rooktonnen.nl
Terug
naar gerookte visrecepten |